Sabtu, April 25, 2009

3600 Saat


RM 14.50 / RM 16.50 (Sabah & Sarawak),
978-983-3892-34-1;
978-983-3892-34-1;
Tarikh Terbit: 15 April 2009 ;
Jumlah Muka Surat : 192 halaman

Novel ini mengisahkan tentang Sofea, seorang remaja yang sangat bermasalah setelah ibu bapanya bercerai. Dia menganggap hidupnya sudah kosong dan tiada apa-apa lagi. Dia seringkali bertukar sekolah. Tidak sampai sepuluh hari di setiap kalinya. Sehingga mamanya menghantar dia ke sebuah sekolah swasta yang telah mengubah persepsi hidupnya sekaligus. Di sekolah itu, dia berkenalan dengan seorang budak lelaki bernama Hadi. Hadi seorang pemain piano yang hebat dan disebabkan itulah Hadi berkenalan dengan Sofea. Hadi seorang pelajar yang menghidapi masalah jantung sejak kecil. Hadi tidak dapat melakukan perkara-perkara yang dilakukan oleh remaja sihat yang lain. Namun dia berusaha untuk mempertahankan nyawanya.

Sejak berkawan dengan Hadi, Sofea telah berubah. Perilakunya berubah menjadi lebih baik. Sehingga satu saat, Hadi ingin melakukan pembedahan jantung yang berisiko untuknya. Sebelum pembedahan Sofea telah menggunakan 3600 saat bersamaan dengan 1 jam untuk menggembirakan Hadi. Namun selepas tempoh satu jam itu, Hadi telah pergi meninggalkan dunia kerana pembedahan itu tidak berjaya. Sofea berasa sedih tetapi berusaha meneruskan cita-cita Hadi untuk menjadi doktor supaya dapat merawat mereka yang senasib dengan Hadi.

Novel karya Charon yang diterbitkan oleh PTS Litera Sdn. Bhd. ini sungguh menyentuh perasaan. Saya juga ada terasa hendak menitiskan air mata ketika membacanya. Jalan ceritanya juga menarik dengan pelbagai pengajaran yang dapat diperolehi. Kita janganlah cepat berputus asa dengan hidup ini. Berusahalah untuk mencapai apa yang diingini. Hormatilah orang tua kita kerana tanpa mereka kita tidak akan wujud di dunia ini.

13 ulasan:

joegrimjow berkata...

betoii
blajo rerajin yeee

syasya berkata...

buku ni best betoiii!!

syasya berkata...

saye suke sgt buku nie!!!!!!!!!!!!

.imah. berkata...

joegrimjow,
Terima kasih. :)

syasya,
Ya, buku ini best. :)

Tanpa Nama berkata...

Hallo,

Terima kasih karena telah membaca buku saya.

Cheers,
Charon
charon_2519@yahoo.com

.imah. berkata...

Anonymous//Caron,
Sama-sama.
Buku itu memang superb. :)

Firah mydream berkata...

Buku 3600 saat ni memang best!Berkali-kali sy nangis baca buku!Pendek kata,top5!Eh silap, TOP 1!

fieza97 berkata...

sya sudh bca buku ini !! best la ... smpai menangis teresak esak .. huhu .. mmg best giler lh .

Nur Danneia berkata...

best gila buku ni nangis banyak kali....:( paling sedih masa yang surat tu...betul tak????

Tanpa Nama berkata...

dekat mne saya boleh dapatkn buku ni...saya sebnarnya dah beli...& sya pnjamkn kat kwn sya...pastu dia hilangkan...buku ni buku kesaygn saya....sbb tu sya ingat nk beli balik...

Adie Wan berkata...

sy bru bc novel yg ke-4 ..

nurin liyana berkata...

Buku awak terbaik 10 kali baca 10 kali menangis

Tanpa Nama berkata...

sesapa yang enjoy baca buku nie cuba tengok filem nie plak memang sama la....

https://userscloud.com/ow442g4m0ggt